donderdag, 5. februari 2015 - 14:50

Voorwaardelijke gevangenisstraf en taakstraf voor bommelding rechtbank Groningen

Voorwaardelijke gevangenisstraf en taakstraf voor bommelding rechtbank Groningen
Groningen

Een 38-jarige man uit Groningen die op 15 april 2014 een bommelding deed bij de rechtbank in zijn woonplaats is door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een taakstraf van 200 uur. Omdat de rechtbank Noord-Nederland zelf betrokken was bij het incident is de zaak behandeld door de rechtbank Overijssel.

Nepbom

De man plaatste op 15 april een nepbom in een afvalbak voor de rechtbank in Groningen. Vervolgens gaf hij telefonisch door aan de brandweer, de politie en de rechtbank dat er twee bommen zouden ontploffen bij het gebouw. De hele rechtbank werd daarop ontruimd. Tijdens de zitting bekende de man de nepbom te hebben geplaatst en de valse melding bij de politie te hebben gedaan. De rechtbank rekent het de verdachte aan dat hij  door zijn handelen heeft gezorgd voor veel onrust bij een grote groep mensen. Bovendien moesten alle werkzaamheden in de rechtbank worden stilgelegd, wat voor veel overlast heeft gezorgd.

Niet-ontvankelijk

De rechters in Zwolle stelden vast dat de rechtbank Noord-Nederland geen rechtspersoonlijkheid heeft. Om die reden kan zij ook niet zelfstandig een vordering indienen. De rechtbank zal de rechtbank Noord-Nederland daarom niet-ontvankelijk verklaren in haar vordering tot een schadevergoeding. 

Provincie:
Tag(s):