maandag, 9. februari 2015 - 8:05 Update: 09-02-2015 10:14

Vrachtwagenchauffeurs negeren vaak hoogtemeldingen bij tunnels

Truckers negeren massaal melding hoogte bij tunnels
Foto: fbf archief
Rotterdam

Vrachtwagenchauffeurs negeren op grote schaal hoogtemeldingen bij tunnels. Vorig jaar hebben vrachtwagenchauffeurs bijna 11.000 keer geprobeerd om met een te hoog voertuig een lage tunnel in te rijden. Met als gevolg meerdere afsluitingen per dag en files.

Omdat vrachtwagenchauffeurs massaal de waarschuwingen negeren die zij krijgen als ze op een tunnel afrijden, sluiten die tunnels meerdere keren per dag automatisch voor alle verkeer. Uit nog niet gepubliceerde cijfers van Rijkswaterstaat blijkt dat het gaat om zo'n dertig hoogtemeldingen per dag.

De tunnel die hierdoor het vaakst dichtgaat, is de Velsertunnel, maar ook bij de Drechttunnel en de Coentunnel komt het vaak voor. Dit schrijft het AD maandag. De krant is in het bezit van de cijfers van Rijkswaterstaat. De files die door de afsluitingen ontstaan kosten de maatschappij zo'n 135.000 euro per afsluiting.

Hoogleraar Transportbeleid van de TU Delft Bert van Wee wijst er in de krant op dat zo'n onverwachte file bij de tunnel 'kan leiden tot een groter aantal kop-staartbotsingen'. Volgens Van Wee denkt de chauffeur dat er een veiligheidsmarge wordt aangehouden, waardoor zijn vrachtwagen niet te hoog zal blijken. Door de waarschuwing te negeren zou de chauffeur reistijd kunnen besparen.

Categorie: