donderdag, 26. maart 2015 - 14:29 Update: 27-03-2015 12:33

VUmc gaat neuzen en oren printen

3D-printen met levende cellen
Amsterdam

Met een geavanceerde 3D-printer, speciaal ontworpen om te werken met levende cellen en biomaterialen, willen artsen en onderzoekers van VUmc kraakbeenimplantaten printen. Deze implantaten zijn speciaal op maat gemaakt voor patiënten die door bijvoorbeeld brandwonden een neus of oor zijn kwijtgeraakt. Vrijdag 27 maart is de officiële ingebruikname van dit apparaat.

In het laboratorium kweken onderzoekers menselijk kraakbeen met lichaamseigen cellen van een specifieke patiënt. In combinatie met 3D-printen is het vervolgens mogelijk om een implantaat precies in de goede vorm te krijgen zodat deze past bij die patiënt. Extra bijzonder aan de printer is dat hij in staat is om verschillende materialen gelijktijdig te printen. Het afgelopen jaar is de 3D-printer uitgebreid getest en de eerste resultaten worden momenteel geïnventariseerd. Plastisch chirurg Paul van Zuijlen: “Op termijn hopen we zo individuele oplossingen te bieden voor patiënten met verminkingen aan neus en oren. Uiteraard kan de printer ook worden ingezet bij ander onderzoek op het gebied van herstel van beschadigd weefsel.”

De afdeling plastische chirurgie heeft - samen met 3D Innovation Lab VUmc – de 3D-printer kunnen aanschaffen na ontvangst van de Grote Gift van het 3M Fonds ruim een jaar geleden. Naast het 3M Fonds zijn er vele andere sponsoren bij betrokken - Aegon, MOVE, DCHG, Flintwave, VSBN, VEBON, ID College - alsook de Nederlandse Brandwonden Stichting.

Categorie: