woensdag, 13. mei 2015 - 8:57 Update: 13-05-2015 18:15

VUmc: mannen ook vaccineren tegen HPV

Ook voor mannen kan HPV vaccinatie gezondheidswinst opleveren
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Als mannen op jonge leeftijd worden gevaccineerd tegen HPV is er per 800 vaccinaties een afname van één gediagnosticeerde kanker te verwachten.

Voor vrouwen is er per 200 vaccinaties een afname van één kankerdiagnose. Dit melden onderzoekers van VUmc die nu concluderen dat bescherming van vrouwen niet meer de enige doelstelling van een HPV vaccinatieprogramma zou moeten zijn. Het onderzoek wordt op 13 mei gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift British Medical Journal.

Het humaan papillomavirus (HPV) is één van de meest voorkomende seksueel overdraagbare infecties en de veroorzaker van baarmoederhalskanker. Sinds 2009 worden in Nederland meisjes gevaccineerd tegen dit virus. Studies tonen aan dat het HPV vaccin niet alleen beschermt tegen baarmoederhalskanker maar ook tegen andere kankers.

Onderzoekers Hans Bogaards (VUmc en RIVM) en Hans Berkhof (VUmc) hebben op basis van verschillende epidemiologische studiesen een dynamisch model voor seksuele overdracht van het virus, de impact geschat van HPV vaccinatie op HPV gerelateerde anus-, penis- en keelholtekanker bij heteroseksuele en homoseksuele mannen.

Categorie:
Tag(s):