zaterdag, 21. maart 2015 - 10:22 Update: 22-03-2015 10:46

‘Waarde van huizen in Groningen daalt na elke sterke aardbeving’

Prijs van woningen Groningen gedaald door sterke bevingen
Foto: MV
Groningen/Amsterdam

De prijzen van woningen in de provincie Groningen dalen aantoonbaar als gevolg van de sterke aardbevingen. Dit blijkt zaterdag uit onderzoek van Hans Koster en Jos van Ommeren van de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Uit het onderzoek van Koster en Van Ommeren blijkt dat sterke aardbevingen, met een kracht boven de 2,2 op de schaal van Richter, huizenprijzen in de buurt van de aardbeving verlagen. Het gaat om huizen met een maximale straal van 10 kilometer rondom de sterkste aardbevingen.

‘Per aardbeving daalt huizenprijs 3.000 euro’

‘Gemiddeld daalt de huizenprijs per aardbeving met 3.000 euro,’ vertelt Hans Koster. Vooral voor huizen die meerdere keren getroffen zijn door een aardbeving kan de daling dan flink oplopen. Hij schat dat de woningprijzen in Groningen met ongeveer 150 miljoen euro gedaald zijn als gevolg van de aardbevingen, ongeveer 500 euro per huishouden.

Het is bekend dat de gaswinning in Groningen leidt tot grondverzakking en aardbevingen. De daling van huizenprijzen door aardbevingen kon echter niet eerder worden aangetoond.

Provincie: