donderdag, 5. maart 2015 - 20:50 Update: 05-03-2015 21:25

Weinig medisch specialisten willen voor subsidie in loondienst gaan werken

Weinig medisch specialisten willen voor subsidie in loondienst gaan werken
Foto: EHF
Den Haag

Maar een klein aantal medisch specialisten heeft zich aangemeld om voor subsidie in loondienst te gaan werken. Volgens het ministerie van Volksgezondheid hebben maar 560 van de ruim 7200 vrijgevestigde medisch specialisten zich aangemeld voor de regeling. Dat meldt de Volkskrant op basis van informatie van het ministerie.

In september vorig jaar zegde minister Schippers 100.000 euro toe aan iedere vrijgevestigde medisch specialist die in de eerste helft van 2015 zou overstappen naar dienstverband.

Doordat zo weinig medisch specialisten gebruikmaken van de regeling heeft minister Schippers van Volksgezondheid een meevaller van 44 miljoen euro. Voor de subsidie was namelijk 100 miljoen euro uitgetrokken. Artsen krijgen maximaal een ton, dus wordt aan de 560 medisch specialisten in totaal 56 miljoen euro uitbetaald.

Schippers kwam met de subsidie omdat zij vrijgevestigde artsen wil overhalen om in loondienst te gaan werken. Dit in verband met de per 1 januari veranderde financiering van de ziekenhuizen. Voorheen stuurde de specialist en het ziekenhuis afzonderlijk hun rekening aan de verzekeraar. Nu betalen zorgverzekeraars een rekening aan het ziekenhuis. Als artsen in loondienst gaan werken zou dat het besturen van ziekenhuizen sterk vereenvoudigen, aldus de krant.

Echter, vrijgevestigde medisch specialisten hebben zich vaak moeten inkopen in een maatschap. Bij dat inkopen gaat het om hele grote bedragen. Schippers wilde met de subsidie een aandeel leveren bij het afschrijven van dit bedrag. Het ziekenhuis en de specialist zelf zouden ook een bijdrage moeten leveren.

Categorie: