woensdag, 14. januari 2015 - 9:27 Update: 14-01-2015 10:40

Werkloze Limburgers moeten straks verplicht in het buitenland solliciteren

Werkloze Limburgers moeten straks verplicht in het buitenland solliciteren
Foto: SXC
Maastricht

De Limburgse provinciebestuurder Twan Beurskens (VVD) wil dat Limburgers zonder baan werk gaan zoeken in België of Duitsland. Hij wijst erop dat veel Limburgers zonder werk zitten, terwijl een paar kilometer verderop net over de grens er mogelijk wel een passende baan is.

De VVD'er wil dat werklozen verplicht worden om te solliciteren in het buitenland. Dit meldde de Volkskrant dinsdag.

Een werkzoekende is op dit moment verplicht om een baan te accepteren binnen een straal van 100 kilometer van zijn woonplaats. Maar deze straal is niet van kracht op banen in het buitenland, in landen als Duitsland en België. Beurskens tegen de krant: 'Als je in Venlo woont, hoef je niet te solliciteren op een baan in Kaldenkirchen, een paar kilometer over de grens, maar wel in Nijmegen, op 70 kilometer afstand. Dat is toch vreemd.'

En verder zegt hij: 'Voor sigaretten, koffie en benzine gaan Nederlanders al jaren de grens over, dat kan ook voor werk.' Volgens Beurskens levert de taal geen problemen op. In België wordt Vlaams gesproken en de gemiddelde Limburger is met Duits opgegroeid. 

Niet iedereen is met het Beurskens eens. In Dagblad de Limburger reageert Wim Debet op het idee van Beurskens. Het bestuurslid van de Vereniging van Europese Grenslandbewoners dat zelf jarenlang in Duitsland werkte zegt tegen de krant: 'Je komt in een slangenkuil van regels terecht zodra je in een ander land werkt dan waar je woont. Je mag mensen niet tot zoiets verplichten.'

De problemen zitten volgens Debet in de landelijke wetgeving van zowel Nederland als het buurland. Debet: 'Je wordt constant geconfronteerd met barrières. En uiteindelijk krijg je het slechtste uit twee systemen. 
Soms ga je er wel honderden euro's op achteruit.'

Categorie:
Provincie: