dinsdag, 17. maart 2015 - 14:52 Update: 17-03-2015 20:46

Werkstraf voor stelende oud-penningmeester daklozenkrant

Oud-penningmeester Straatnieuws veroordeeld voor verduistering
Foto: SSU
Utrecht

De rechtbank Midden-Nederland heeft de voormalig penningmeester van de Utrechtse daklozenkrant Straatnieuws tot een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden. De man heeft van 10 augustus 2012 tot oktober 2013 tenminste €26.241,06 verduisterd.

Krantverkopers van het Straatnieuws kopen bij het afgiftepunt hun kranten en betalen deze kranten direct contant. Het geld wordt in een kluis gedaan. Verdachte beschikte als enige bestuurslid over een sleutel van de kluis en was verantwoordelijk voor het afstorten van het contante geld bij de bank.

Overboeking naar rekening Straatnieuws

De verdachte stortte het geld regelmatig op zijn eigen rekening. Volgens de rechtbank kan niet worden gesproken van verduistering wanneer de verdachte het geld vrijwel meteen of korte tijd later overboekte naar de bankrekening van Straatnieuws. Dit leidt ertoe dat de rechtbank tot een lager verduisterd bedrag komt dan de officier van justitie. De officier van justitie merkte alle contante stortingen van geld van Straatnieuws op de bankrekening van verdachte aan als verduisterde bedragen.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat de verdachte al een groot deel van het verduisterde bedrag aan Straatnieuws heeft terugbetaald en dat hij niet eerder voor soortgelijke feiten is veroordeeld.