maandag, 5. januari 2015 - 8:36 Update: 05-01-2015 16:23

Wet bonusplafond bankiers vertraagd door vragen Senaat

Wet op lagere bonussen bankiers loopt vertraging op
Foto: Archief EHF
Den Haag

De aanpak van bonussen van bankiers en verzekeraars loopt vertraging op. De bonussen gaan voorlopig nog niet verplicht omlaag, zo meldt de Volkskrant maandag.

De krant schrijft dat het CDA en regeringspartij VVD de invoering van de nieuwe bonuswet, die op 1 januari had moeten ingaan, hebben tegengehouden. Door het stellen van aanvullende schriftelijke vragen, die kort voor Kerst werden ingediend, kon de wet niet meer op tijd worden behandeld in de Eerste Kamer. In de Tweede Kamer was het wetsvoorstel van minister Dijsselbloem (Financiën) al met grote meerderheid aangenomen.

Door de nieuwe wet moeten bonussen bij banken en verzekeraars beperkt worden tot maximaal 20 procent van het vaste salaris. Maar het verlangen van het bonusplafond voor deze sector wordt nu voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dit heeft de minister van Financiën vrijdag bevestigd.

De maatregel van minister Dijsselbloem is wel omstreden omdat in Europa een plafond van 100 procent is afgesproken. Onder andere de Nederlandse Vereniging van Banken heeft veel kritiek op het feit dat Nederland verder gaat. Zij vindt dat de Nederlandse banken op achterstand worden gezet. De VVD in de Tweede Kamer was ook heel kritisch over de maatregel, die overigens in het regeerakkoord staat. De VVD-fractie in de Tweede Kamer stemde toch voor.

Provincie:
Tag(s):