donderdag, 29. januari 2015 - 22:30 Update: 30-01-2015 0:26

WK 2018 op losse schroeven, Rusland (opnieuw) zonder geld

WK 2018 op losse schroeven, Rusland (opnieuw) zonder geld
Foto: Archief EHF

(ElfVoetbal - Blik Op Nieuws) Rusland in de problemen. In de aanloop naar het WK van 2022 in Qatar vallen er vrijwel dagelijks doden tijdens de bouw, maar ook het WK van 2018 in Rusland loopt bepaald niet op rolletjes. Het geld raakt op.

De FIFA schiet het noodlijdende Rusland nu te hulp. Het Russische organisatiecomité heeft namelijk een noodmaatregel moeten doorvoeren als gevolg van geplande bezuinigingen. Dit vanwege de aanhoudende economische crisis in het land. De FIFA is akkoord gegaan.

Wat houdt dit in voor voetbalfans? Behoorlijk veel. De capaciteit zal namelijk met tienduizend naar beneden worden bijgesteld. Dit alles neemt overigens niet weg dat de totale kosten nog steeds de dertig miljard euro zullen aantikken. Voor de goede orde; dat is bijna het dubbele van de kosten voor het WK van afgelopen zomer in Brazilië. In december hoopte Vitaly Mutko, de Russische minister van Sport, nog dat er investeerders zouden opstaan om de nijpende tekorten aan te vullen. Tevergeefs, zo blijkt nu.

Leven op brood en water
Niet alleen mondiale voetbalfans zijn de dupe van de crisis. Ook de bondscoach van het Russische nationale elftal, de Italiaan Fabio Capello, kreeg zijn geld niet meer overgemaakt. De best betaalde bondscoach ter wereld (bijna tien miljoen euro op jaarbasis) zat plotseling zonder loonstrookjes. De reden was dezelfde als nu: economische crisis. Maar de Italiaan kreeg hulp uit onverwachte hulp. De FIFA besloot een deel voor te schieten. Opmerkelijk. "Om het imago van het voetbal niet verder te schaden, hebben we Rusland geholpen", luidde het statement van de Wereldvoetbalbond.

Hadden we jullie al verteld dat de toewijzing van het WK aan Rusland (2018) en Qatar (2022) wereldwijd überhaupt al hevig ter discussie staan?

Categorie:
Tag(s):