maandag, 2. maart 2015 - 8:47 Update: 02-03-2015 9:34

Woensdag studentenacties door heel Nederland, ook HBO-studenten beginnen zich te roeren

Foto van studenten | Archief EHF
Foto: Archief EHF

De studenten die het Maagdenhuis in Amsterdam bezetten, hebben komende woensdag uitgeroepen tot nationale actiedag.

Dat deden ze zondag in de hal van het Amsterdamse Maagdenhuis, waar zo'n 200 studenten en sympathisanten bij elkaar waren gekomen voor een 'landelijke vergadering'. Studentenbonden uit verschillende steden waren daarbij aanwezig. De bonden uit Nijmegen, Groningen, Utrecht, Rotterdam,  Leiden en Delft willen ook gaan pleiten voor meer inspraak en democratie.

Inmiddels hebben Delft, Groningen, Utrecht en Leiden een eigen afdeling van actiegroep De Nieuwe Universiteit (die achter de Maagdenhuisbezetting zit) opgericht, zo schrijft het Parool maandag. Ook te hogescholen beginnen zich te roeren. De Hogeschool van Amsterdam (hvA0  heeft sinds de bezetting van het Maagdenhuis met bijna alle hogescholen in Nederland een whatsappgroep opgericht om verder na te denken over de rol van hogescholen in het protest

Studenten aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) voeren al ruim twee weken actie. Het protest was aanvankelijk gericht tegen de aanhoudende bezuinigingen op kleinere taalstudies, maar inmiddels richt het zich ook tegen de  bestuurscultuur en het rendementsdenken op de universiteit.

 

Provincie:
Tag(s):