maandag, 4. mei 2015 - 15:27 Update: 04-05-2015 15:35

Woonbond is fel tegen overboord gooien puntenstelsel

Woonbond is fel tegen overboord gooien puntenstelsel
Foto: fbf
Amsterdam

De Woonbond is fel tegen het overboord gooien van het puntenstelsel dat de maximum huurprijs bepaalt. Dit heeft de Woonbond maandagmiddag bekendgemaakt.

Op verzoek van minister Blok berekende het Economisch instituut voor de Bouw (EIB)) het effect van het afschaffen van het puntensysteem voor tot huurwoningen omgebouwde lege kantoorpanden. Dit betekent niet alleen een ernstige aantasting van de huurbescherming, nu blijkt dat het ook amper extra woningen oplevert. 

Er is ook gekeken naar de effecten van het niet laten gelden van de verhuurdersheffing voor dit type woningen. De voorstellen komen uit een motie van de Tweede Kamerfracties van de PvdA en de VVD en werden door andere Kamerfracties met scepsis beoordeeld. De maatregelen leveren hooguit 550 woningen per jaar op, waarvan een belangrijk deel komt doordat er geen verhuurdersheffing over deze woningen wordt betaald.

De Woonbond is voorstander van het ombouwen van kantoorpanden tot huurwoningen, maar dat kan prima zonder het puntenstelsel voor deze groep huurders overboord te gooien. ‘Dit levert amper extra woningen op en legt een bom onder de huurbescherming.’ Stelt Ronald Paping, directeur van de Nederlandse Woonbond. 

Categorie:
Provincie: