woensdag, 21. januari 2015 - 19:54 Update: 21-01-2015 19:54

Zeeland op drugsjacht

Zeeland op drugsjacht
Foto: Defensie
Den Helder

Het patrouillevaartuig Zr. Ms. Zeeland vertrok vanmiddag uit Den Helder om via Kaapverdië naar het Caribisch gebied te reizen. Daar voert counterdrugsoperaties en kustwachttaken uit. Het schip lost Zr. Ms. Holland af.

De Zeeland zet nu eerst koers richting Lissabon. Daar ontmoet de bemanning een delegatie van de Europese counterdrugsorganisatie Maritime Analysis and Operations Centre-Narcotics (MAOC-N).

Kaapverdië

Vervolgens vaart het marineschip naar Kaapverdië. Dat bezoek staat in het teken van wederzijdse uitwisseling van kennis en ervaring op het gebied van drugssmokkel met de lokale autoriteiten. Het MAOC-N, de lokale kustwacht en de Zeeland oefenen hier samen boarding-operaties: het enteren van verdachte schepen.

Kortste oversteekpunt

Kaapverdië ligt op een strategische positie op de drugssmokkelroute van Zuid-Amerika naar Afrika. Drugssmokkelaars maken veel gebruik van het kortste oversteekpunt, dat over de tiende breedtegraad loopt en daarom ook wel Highway 10 wordt genoemd. In 2007 leidde dit tot de oprichting van het MAOC-N, waarin 7 Europese landen de strijd aangaan met drugstransporten langs Europese en West-Afrikaanse kusten.

Samenwerking

Zr. Ms. Zeeland komt op 9 februari met ceremonieel binnen in Curaçao. Daar werkt het schip, net als Zr. Ms. Holland, samen met Amerikaanse inlichtingendiensten. Het krijgt dan een Amerikaanse helikopter aan boord. Vorig jaar opereerde de Zeeland ook 4 maanden in het Caribisch gebied.

Provincie: