dinsdag, 21. april 2015 - 22:33 Update: 22-04-2015 13:29

'Zeer tevreden over omhoog schroeven boetes overtreden Warenwet'

Consumentenbond blij met forse boetes overtreden Warenwet
Foto: Archief EHF
Den Haag

De boetes voor overtredingen van de Warenwet gaan omhoog naar maximaal 810.000,- euro. Dit heeft de Tweede Kamer op dinsdag 21 april met het aannemen van een amendement op de Warenwet mogelijk gemaakt.

De Consumentenbond is zeer tevreden met deze verhoging. Voorheen waren boetes hooguit 4.500,- euro en kwamen bedrijven makkelijk weg met forse overtredingen van de Warenwet.

Voedselvertrouwen vlees

Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'Consumenten zijn de afgelopen jaren keer op keer opgeschrikt door voedselschandalen. Dit maakte de noodzaak van hogere boetes door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) pijnlijk duidelijk. De huidige boetes zijn een lachertje en onvoldoende afschrikwekkend. Door hogere boetes uit te delen aan bedrijven die de regels voor voedselveiligheid aan hun laars lappen, zijn consumenten beter beschermd.' De Consumentenbond pleitte in 2013 voor zeven maatregelen tegen voedselfraude. Het verhogen van de boetes, was één van de voorstellen.

Gevaar

Bedrijven brengen consumenten soms moedwillig in gevaar. Zo waren er tijdens de Foppen zalm-affaire 11 bedrijven die weigerden om mogelijk met salmonella besmette zalm uit de schappen te halen. 

Deze bedrijven kregen vaak slechts 1050,- euro boete van de NVWA. Uit onderzoek van de Consumentenbond van begin 2014 bleek dat 81% van de consumenten vindt dat de boetes te laag zijn.