woensdag, 30. september 2015 - 20:05 Update: 30-09-2015 23:03

Zes aanhoudingen voor witwassen via bitcoins

Aanhoudingen in Rotterdam na witwassen via bitcoins
Foto: Bitcoin.com
Rotterdam

Dinsdag heeft de politie in een lopend witwasonderzoek met bitcoins aanhoudingen en doorzoekingen verricht op diverse locaties in en rond Rotterdam. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) woensdag.

'In totaal zijn zes personen aangehouden waarvan twee in het buitenland. Het onderzoek, onder andere naar de financiële transacties, zal nog geruime tijd in beslag nemen. Naar verwachting zal een aantal verdachten op vrijdag 2 oktober worden voorgeleid aan de rechter-commissaris in Midden-Nederland', aldus het OM.

Aanleiding tot het onderzoek waren signalen dat er een omvangrijke handel in bitcoins plaatsvond waarbij de verdachten contant geld leverden voor bitcoins en tegen een hoog commissietarief volledige anonimiteit garandeerden. Op deze manier werd de mogelijkheid geboden om uit criminele bron afkomstig geld wit te wassen, wat een ondermijnende invloed heeft op het gewone betalingsverkeer en gebeurt op het snijvlak tussen onder- en bovenwereld. 

Het is al langer bekend dat bitcoins ook worden gebruikt als betaalmiddel in het criminele circuit. Zo wordt het digitale ruilmiddel gebruikt voor de aankoop van verboden goederen, zoals drugs, wapens en identiteitsbewijzen, op ondergrondse verkoopsites. Uit het onderzoek onder leiding van het Arrondissementsparket Midden-Nederland ontstond een verdenking jegens drie Nederlanders . Het vermoeden is dat zij miljoenen euro’s op deze manier hebben witgewassen. De betreffende rekeningen zijn gisteren zo veel als mogelijk bevroren.

De doorzoekingen vonden gisteren onder andere plaats in woningen in Rotterdam. Er werden computers, drugs, wapens en administratie in beslag genomen. Ook werden daar drie personen aangehouden. Het gaat om een 19-jarige man uit Capelle a/d IJssel, een 23-jarige man uit Rotterdam en een 20-jarige man uit de regio Rotterdam. 

Dinsdagmiddag is nog een vierde verdachte aangehouden in zijn woning in Capelle a/d IJssel. Een van de twee verdachten die in het buitenland werden aangehouden is een 24-jarige man die op korte termijn zal worden overgeleverd vanuit Malta. De ander is aangehouden in Letland, waar hij gehoord wordt door de politie aldaar. 

Het onderzoek naar de financiële transacties en geldstromen zal worden voortgezet en zal nog geruime tijd in beslag nemen. Het Functioneel Parket levert hierbij een bijdrage met kennis en expertise.

Provincie:
Blik op 112: