woensdag, 11. februari 2015 - 9:20

Zeven aanhoudingen in internationaal onderzoek mensenhandel Amsterdam- Hongarije

Foto van in beslag genomen geld | Landelijk Parket
Foto: Landelijk Parket
Amsterdam

In een internationaal onderzoek naar mensenhandel en witwassen zijn dinsdag 10 februari zeven verdachten aangehouden op diverse locaties in Nederland en Hongarije.

Twee vrouwen waarvan vermoed wordt dat zij slachtoffer zijn, zijn opgevangen. In verband met de verdenkingen heeft de politie diverse goederen en een contant geldbedrag van ongeveer 12.000 euro in beslag genomen.

In verband met een onderzoek naar mensenhandel, witwassen en gedwongen prostitutie vielen agenten dinsdagochtend op drie locaties in Amsterdam en in drie woningen in Hongarije tegelijkertijd binnen. De invallen vonden gelijktijdig plaats zodat eventuele verdachten elkaar niet konden waarschuwen. De invallen in Hongarije vonden plaats onder leiding van een officier van justitie uit Nederland. Bij de aanhoudingen en doorzoekingen werkten Nederlandse en Hongaarse agenten samen.

Aanhoudingen

In Amsterdam Centrum en in Amsterdam West hield de politie vier verdachten aan. Het gaat om drie mannen in de leeftijd van 29, 31 en 45 jaar en een vrouw van 38 jaar. In Hongarije zijn drie personen, in de leeftijd van 29, 44 en 47 jaar aangehouden. Het verzoek staat uit om deze personen uit te leveren aan Nederland. Verder worden vijf andere personen in Hongarije als verdachte verhoord. Alle aangehouden personen worden verdacht van mensenhandel, witwassen en gedwongen prostitutie en zitten nog vast.

Slachtoffers

Bij de invallen in Nederland zijn twee vrouwen in de leeftijd van 21 en 22 jaar aangetroffen waarvan vermoed wordt dat zij slachtoffer zijn van mensenhandel en gedwongen prostitutie. Zij zijn meegenomen naar het politiebureau voor verhoor en de vrouwen zullen de hulpverlening aangeboden krijgen die zij nodig hebben.

Onderzoek

Het onderzoek richt zich op mensenhandelaren en facilitators die geld opstreken vanuit de prostitutie. Uit dit onderzoek is gebleken dat tussen 2011 en 2014 onverklaarbare geldoverboekingen hebben plaatsgevonden vanuit Nederland naar Hongarije. Ook vonden er contante stortingen op Nederlandse bankrekeningen plaats met een totaal bedrag van circa € 200.000, - . Tijdens het onderzoek kwamen diverse verdachten en mogelijke slachtoffers in beeld. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Dit is afhankelijk van de verklaringen van de reeds aangehouden verdachten en de resultaten van het nader onderzoek. Echter vooralsnog zijn de hoofdverdachten aangehouden die het onderzoeksteam voor ogen had.

Resultaten

Naast de aanhoudingen heeft het onderzoeksteam in verband met de verdenking mensenhandel en witwassen diverse goederen in beslag genomen. In Nederland is onder andere 10.000 euro contant geld, een auto, een scooter, administratie, computers, huurcontracten, laptops en een groot aantal mobiele telefoons in beslag genomen. In Hongarije hebben agenten 2.000 euro, pandbriefjes met een geschatte waarde van 20.000 euro, meerdere mobiele telefoons en waardevolle sieraden in beslag genomen. Van de goederen bestaat het vermoeden dat zij gekocht zijn met op criminele wijze verkregen geld.

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):