maandag, 23. februari 2015 - 15:08 Update: 23-02-2015 17:45

Zich inlevende arts laat meer indruk achter bij patiënt

Informatie van empathische arts blijft beter hangen bij patiënt
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Utrecht

Een arts die empathie toont tijdens een slechtnieuws-gesprek en een paar invoelende opmerkingen maakt vermindert al angst en onzekerheid van patiënten met kanker en zij onthouden meer informatie. Dit meldt onderzoeksinstituut NIVEL maandag.

‘Dit hoeft een arts nauwelijks extra tijd te kosten, het kost slechts 38 seconden om dit verschil te maken’, zo blijkt uit twee publicaties van onderzoekers van het NIVEL in de wetenschappelijke tijdschriften Health Psychology en Patient Education and Counseling.

Het is bekend dat patiënten door een slechte prognose worden overdonderd en daardoor veel van wat er in het slechtnieuws-gesprek wordt gezegd vergeten. Terwijl de informatie die de arts verstrekt over bijvoorbeeld de behandeling ze juist moet helpen met hun ziekte om te gaan en beslissingen te nemen. 

De onderzoekers wilden het effect meten van empathische of invoelende, meelevende communicatie tijdens slechtnieuws-gesprekken. Ze gebruikten hiervoor een experimentele onderzoeksopzet met video’s.

Categorie:
Tag(s):