maandag, 4. mei 2015 - 14:25 Update: 04-05-2015 14:46

Ziekenhuisopname heeft hoge impact op ouderen

Ziekenhuisopname heeft hoge impact op ouderen
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Tilburg

Voor veel ouderen is een ziekenhuisopname een ingrijpende en gevaarlijke gebeurtenis, zowel in functioneel als in psychosociaal opzicht. Dit schrijft promovenda Hanneke van der Meide van de Tilburg University in haar proefschrift.

Van der Meide onderzocht de ervaringen van ouderen door middel van een fenomenologische 'shadowing' studie. De onderzoekster heeft tijdens haar onderzoek meegelopen met patiënten van 70 jaar of ouder van vanaf het moment van opname tot het ontslag wat varieerde van 2 tot 22 dagen. 

Daarnaast omvat dit proefschrift een case study waarin is gekeken hoe de ervaringen van oudere patiënten doorklinken in de activiteiten van de cliëntenraad van een ziekenhuis. De resultaten laten zien dat voor oudere patiënten er veel meer op het spel staat dan zijn of haar objectief vast te stellen fysieke kwetsbaarheid waar de dominante opvatting van kwetsbaarheid naar verwijst. 

De studie beschrijft een breder kwetsbaarheidsperspectief waarin oog is voor de geleefde ervaringen van oudere patiënten en dat laat zien dat kwetsbaarheid niet beperkt is tot het lichaam, maar ook betrekking heeft op de relaties waarin de oudere gesitueerd is en de institutionele context van het ziekenhuis.

Categorie:
Provincie: