zondag, 22. maart 2015 - 19:27 Update: 23-03-2015 11:46

Ziekenhuizen hebben te weinig budget voor extreem dure medicijnen

Ziekenhuizen hebben te weinig geld voor dure nieuwe medicijnen
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Artsen kunnen hun patiënten niet altijd de beste beschikbare medicijnen voorschrijven.

Dat komt omdat artsen dat niet mogen van de bestuurders van hun ziekenhuis. De nieuwe medicijnen zijn extreem duur en ziekenhuizen krijgen gewoon te weinig budget om deze medicijnen aan de patiënten te geven. Dit meldt de NOS zondag.

Het jaarbudget voor de dure geneesmiddelen houdt onvoldoende rekening met nieuwe medicijnen die op de markt komen en nieuwe patiënten die zich melden. Het gaat om medicijnen die zijn opgenomen in de basisverzekering. 

In 2012 hevelde minister Schippers het budget voor dure medicijnen over naar de ziekenhuizen. Ziekenhuizen moeten nu vaak kiezen patiënten dure geneesmiddelen onthouden of zelf financieel kopje onder gaan. Professor Marcel Levi, voorzitter van de Raad van Bestuur van het AMC in Amsterdam: 'De financiering van die dure middelen loopt achter de feiten aan. In het budget voor 2015 is geen rekening gehouden met de geneesmiddelen die er dit jaar bijkomen en met de nieuwe patiënten die we dus moeten gaan behandelen.'

Kleinere ziekenhuizen sturen patiënten die heel dure geneesmiddelen moeten krijgen vaak door naar academische ziekenhuizen of een gespecialiseerd kankerziekenhuis, zoals het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. Het AMC is nu begonnen patiënten te weigeren die doorgestuurd worden omdat artsen in een ander ziekenhuis een duur middel niet mogen voorschrijven .

Categorie:
Tag(s):