zaterdag, 28. maart 2015 - 15:53 Update: 29-03-2015 10:29

Zometijd weer ingegaan

Vannacht gaat zomertijd weer in
Foto: Archief FBF
Uithoorn

Vannacht is 02.00 uur de de klok weer een uurtje vooruit gezet en zij we over geschakeld op de zomertijd.

Dat betekende dat men vannacht een uurtje korter heeft kunnen slapen, maar dan blijft het 's avonds wel een uur langer licht. Het idee hierachter is dat we zo optimaal gebruik kunnen maken van het zonlicht en dat we zo energie besparen. Door de zomertijd is het in de ochtend juist wel iets langer donker.

De zomertijd werd in 1977 in Nederland ingevoerd, in de hoop dat we dan 's avonds minder stroom zouden gebruiken.Sinds 2002 zetten alle landen in de Europese Unie op de laatste zondag van maart de klok een uur vooruit.

In 2012 schreef Scientas.nl over een onderzoek  dat naar aanleiding van zomertijd was uitgevoerd. Uit dat onderzoek, gehouden onder burgers in Zweden, bleek dat in de week na het ingaan van de zomertijd er een iets hogere kans is op een hartinfarct. Na de ingang van de wintertijd was geen sprake van een verhoogd risico op een hartinfarct. Voor mensen die al hartproblemen hebben, is die kans nog ietsje groter. Zij zouden zich daarvan bewust moeten zijn en zich in de week na de ingang van de zomertijd extra in acht moeten nemen.

 

Categorie:
Tag(s):