donderdag, 5. maart 2015 - 13:29 Update: 05-03-2015 17:03

Zware straffen voor grootschalige fraude met eieren

OM eist forse straffen voor fraude met eieren
Foto: Archief FBF
Arnhem

Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank in Arnhem boetes tot 150.000 euro geëist tegen een eierbroederij uit Babberich en drie leghenbedrijven uit Landhorst, Leveroij en Haule. De vijf directeuren van de leghenbedrijven en eierbroederij hoorden werkstraffen tot 240 uur en voorwaardelijke gevangenisstraffen tot acht maanden tegen zich eisen.

2 De leghenbedrijven verkochten volgens het Openbaar Ministerie met hulp van de eierbroederij miljoenen gewone eieren als scharreleieren of vrije uitloop eieren, omdat ze zo meer geld konden verdienen. Een scharrelei is duurder dan een gewoon ei, een vrije uitloop ei is op haar beurt weer duurder dan een scharrelei.

Werkwijze verdachten

Uit onderzoek door de opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA-IOD) blijkt dat de fraude door de leghenbedrijven mogelijk werd gemaakt door het broedbedrijf uit Babberich. Dat bedrijf leverde tussen 2009 en 2011 op papier tienduizenden kippen minder aan de drie leghenbedrijven, dan dat het bedrijf in werkelijkheid deed. Daardoor hadden de legkippen bij de leghenbedrijven in totaal minder vierkante meter per kip, en voldeed het bedrijf niet aan de voorwaarden om de eieren die zij verkochten scharrel- of vrije uitloopeieren te noemen.

Start onderzoek

Het onderzoek startte op basis van informatie dat er gehandeld zou worden in strijd met de mestwetgeving in relatie tot pluimveerechten. Pas lopende het onderzoek rees het vermoeden dat er ook met eieren werd gefraudeerd. Volgens het OM was er bij de bedrijven sprake van opzettelijk onjuist opgemaakte facturen. Op de facturen werden de duizenden extra kippen omschreven als ‘aanvullende voedingsstoffen’ om zo te verhullen dat er meer kippen geleverd werden. Er werden valse stempels gebruikt en er werden producten verpakt in een onjuiste verpakking. Volgens het OM hebben de vier bedrijven door de fraude in totaal ruim 1.000.000 euro verdiend.

 

Provincie:
Tag(s):