woensdag, 23. november 2016 - 18:34 Update: 23-11-2016 18:42

Amsterdam en TomTom gaan samen doorstroming en parkeren verbeteren

Amsterdam en TomTom gaan samen doorstroming en parkeren verbeteren
Amsterdam

Om onder meer de doorstroom van het verkeer te verbeteren en parkeren in de hoofdstad efficiënter te maken gaan TomTom en de Gemeente Amsterdam samenwerken aan nieuwe verkeers- en mobiliteitsconcepten. Dit meldt de gemeente Amsterdam woensdag.

Slimmere keuzes maken

TomTom en de gemeente Amsterdam hebben daartoe vandaag een samenwerkingsovereenkomst getekend, aldus de gemeente. TomTom en de gemeente gaan onderzoeken op welke manier verkeersbewegingen en parkeergedrag in de stad beter in kaart gebracht kunnen worden. Daardoor kunnen reizigers en verkeersplanners in de toekomst slimmere keuzes in het verkeer maken.

Door gebruik te maken van de inzichten die TomTom heeft in verkeersstromen, kan de gemeente beter bepalen wat nodig is om de stad bereikbaar en toegankelijk te houden. Ook kunnen de gevolgen van bepaalde bereikbaarheidsmaatregelen, zoals het afsluiten van de kop Vijzelgracht, beter in de gaten gehouden worden. 

Sneller ingrijpen

Daarnaast kan snel worden ingegrepen bij plotselinge veranderingen. TomTom kan door de samenwerking meer inzicht krijgen in de behoefte van steden op het gebied van mobiliteit, en producten ontwikkelen die overheden en consumenten helpen om slimmer van A naar B te komen.

Vrije parkeerplek zoeken

Wethouder Litjens (Mobiliteit): 'Door samen te werken, maken we de stad slimmer. Dat is goed voor de bereikbaarheid, de doorstroming van het verkeer en de luchtkwaliteit. Want als je routeplanner je direct naar een vrije parkeerplek stuurt, hoef je niet onnodig rondjes te rijden. Dankzij de inzichten van TomTom kunnen we specifiek kijken of bepaalde maatregelen het effect hebben dat we verwachten. Zo kunnen we snel inspringen op de steeds veranderende stad en de situatie steeds verder verbeteren.'

'Deze overeenkomst past in onze ambitie om de slimme stad van de toekomst nu al een realiteit te maken', aldus Ralf-Peter Schäfer, VP Traffic & Travel van TomTom. 'Omdat TomTom zowel lokale overheden als individuele reizigers advies geeft, is het bij uitstek een geschikte partij om met de gemeente Amsterdam te werken aan slimmere mobiliteit in de stad'. 

Realtime reisinformatie

'Onze real time reisinformatie maakt het mogelijk om snel in te spelen op veranderende omstandigheden in het verkeer. Daarnaast maken onze gegevens inzichtelijk hoe reizigers de infrastructuur gebruiken, waardoor het makkelijker wordt om verkeer betere te spreiden en de optimaal gebruik te maken van de gehele infrastructuur van de stad', aldus Schäfer.