dinsdag, 29. maart 2016 - 10:38 Update: 29-03-2016 22:28

Vliegtuigkaper Cyprus geeft zich na 5 uur over

Nederlander aan boord gekaapt vliegtuig EgyptAir op Cyprus
Foto: DailyMirror
Den Haag

In het gekaapte passagiersvliegtuig van EgyptAir zaten zes Nederlanders. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vanochtend vroeg landde het gekaapte toestel met 55 mensen aan boord en 6 bemanningsleden op Cyprus. De Airbus 320 van EgyptAir met vluchtnummer MS181 was onderweg van Alexandrië naar de Egyptische hoofdstad Cairo. Onderweg vroegen de piloten de luchtverkeersleiding van het vliegveld van Larnaka om daar te mogen landen vanwege een kaping. Het vliegveld is inmiddels gesloten.

Na onderhandelingen heeft de kaper vrijwel alle passagiers, waaronder vijf Nederlanders laten gaan, op de bemanning en vier buitenlanders na. Eén hiervan was een 56-jarige Nederlander. Na enige tijd mocht ook deze het toestel verlaten. 

Na onderhandeling met de kaper, die volgens Egyptische media een Egyptische man zou zijn, kon na vijf uur worden aangehouden omdat hij zichzelf overgaf aan de politie. Het motief zou in de privésfeer liggen. Zo zou hij een brief van boord hebben gegooid bedoeld voor zijn ex-vrouw.

Politie en luchtvaartautoriteiten bevestigden dat er één gewapende persoon aan boord was. De man is volgens de Universiteit van Alexandrië professor in de dierengeneeskunde.  

Categorie:
Provincie: