maandag, 18. juli 2016 - 15:10 Update: 19-07-2016 8:56

Turkije onder vuur vanuit Brussel

Regering Turkije onder vuur na kritiek uit Brussel en Gülen
Foto: Archief BON ter Illustratie
Brussel

Zowel in Turkije als daarbuiten circuleert de lezing dat de regering op de hoogte was van een staatsgreep. De regering zou de coup bewust hebben laten doorgaan om zo tegenstanders van het beleid op een later moment gemakkelijk te kunnen uitschakelen.

Afgelopen weekend stelde De Turkse econoom en expert internationale ontwikkelingen Dani Rodrik tegenover de Amerikaanse nieuwssite Vox dat het idee van de staatsgreep van vrijdag ''de weg moest plaveien voor een dictatuur onder Erdogan". Om tot deze conclusie te komen nam de professor een rij aan toevalligheden van de coup onder de loep.

Ook maandag is kritiek geuit op de Turkse regering vanuit Brussel. Het verst in de uitspraken ging EU-commissaris van Uitbreiding, de Oostenrijker Johannes Hahn. Hij vindt het verdacht dat zoveel mensen na de coup van hun plek zijn gehaald. Hij doelt hierop op de arrestatie van de duizenden rechters, militaire kopstukken, politie en andere bestuursfunctionarissen zoals gouverneurs.

Het vermoeden van Hahn is dat de regering al lijsten klaar had liggen met politieke tegenstanders en dat de coup is gebruikt om met hen af te rekenen. ''Het volk is daarbij misbruikt''.

Erdogan en Gülen

Wie er achter de mislukte coup van vrijdagavond zat, is nog niet duidelijk. Erdogan wijst naar zijn rivaal Fethullah Gülen, een geestelijke en zakenman, die in zelfopgelegd ballingschap in de Amerikaanse staat Pennsylvania woont. 

Lees alles over:
Categorie:
Tag(s):