maandag, 21. november 2016 - 8:46 Update: 21-11-2016 9:47

Politie Noorwegen rolt gigantisch pedonetwerk op

Politie Noorwegen rolt gigantisch pedonetwerk op
Foto: fbf
Oslo

In Noorwegen heeft de politie een enorm pedonetwerk opgerold.

De pedofielen wisselden via het Darkweb beelden uit, 51 personen konden geïdentificeerd worden. Volgens de Noorse politie zitten onder hen heel wat hoogopgeleiden en opmerkelijk veel mensen met 'een actieve rol in de samenleving'. De Noorse politie zegt hierover op een persconferentie: 'De verdachten komen uit alle lagen van de samenleving, maar er zijn opvallend veel hoog opgeleiden bij, en allen hebben ze meer dan gewone computervaardigheden.' Dit schrijven meerdere media maandag.

De politie is al sinds 2015 met de zaak bezig. Toen werd in de Noorse kuststad Bergen een 22-jarige pedofiel opgepakt. Bij de man werd een grote hoeveelheid pornografisch materiaal aangetroffen. Het pedonetwerk maakte  gebruik van het zogenoemde Darkweb: een anoniem netwerk, waar je specifieke tools voor nodig hebt. Je kunt er niet met een gewone browser als Internet Explorer of Chrome op komen. Specialisten van het gerecht konden 5000 gebruikersnamen terugvinden en dat leidde tot tientallen arrestaties. Zo werden vrijdag 20 personen aangehouden in het westen van Noorwegen. Drie mensen zijn al veroordeeld en 31 personen uit andere delen van het land worden verdacht van deelname aan dit pedonetwerk, dat overigens het grootste pedonetwerk is dat Noorwegen ooit kende.

Het zijn allemaal mannen, die ofwel zelf kinderen hebben misbruikt, of online actief waren op het pedofiele netwerk. Het misbruik trof kinderen van alle leeftijden, zelfs zuigelingen. De politie verklaarde zondag dat de daders uit alle lagen van de maatschappij omen en velen zijn hoogopgeleid. Onder hen zijn een advocaat en twee politici.