maandag, 21. november 2016 - 22:08 Update: 21-11-2016 22:09

Nederland geeft 1 miljoen uit aan sirenesysteem en schuilplaatsen voor Syrische stad

Nederland geeft 1 miljoen uit aan sirenesysteem en schuilplaatsen voor Syrische stad
Foto: Printscreen Youtube
Aleppo/Syrië

Nederland gaat een project steunen om het aantal slachtoffers van luchtaanvallen op de Syrische stad Aleppo te verminderen. Het geld (1 miljoen euro) is bestemd voor een nieuw sirenesysteem om de bevolking te waarschuwen en veilige schuilplaatsen te verbeteren.

Het gaat om een project van de Syrische organisatie White Helmets, die reddingswerk doet na bombardementen en ook zorgt voor voorlichting aan inwoners. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken kondigde de bijdrage maandagavond in Den Haag aan tijdens een Syrië-avond waar een Netflix-documentaire over de White Helmets werd vertoond.

Hij maakte ook bekend dat Nederland daarnaast 3 miljoen euro extra uittrekt voor het dagelijkse werk van de White Helmets. Het bedrag komt bovenop de 4,5 miljoen euro die Nederland in de afgelopen jaren al heeft bijgedragen aan de organisatie.

‘Het levensreddende en moedige werk dat de vele vrijwilligers onder vreselijke omstandigheden doen, verdient onze blijvende steun. De helden van Aleppo bieden hoop waar wanhoop heerst’, aldus Koenders. De White Helmets hebben tot nu toe al ruim 73.000 mensen gered uit het puin van de bombardementen.

De minister nam samen met een vertegenwoordiger van de White Helmets en een Syrische journalist deel aan een panelgesprek naar aanleiding van de documentaire. Koenders benadrukte dat de daders van de wandaden in Syrië ter verantwoording moeten worden geroepen en vervolgd dienen te worden.

Dat is volgens hem ook van belang voor de toekomst van het land. ‘Geen vrede zonder gerechtigheid’, aldus Koenders. Het is nu echter eerst zaak dat er een einde komt aan het conflict in Syrië en dat er een politieke oplossing wordt gevonden.

Als het lukt de Syrische stad Raqqa te bevrijden van ISIS, zouden de Verenigde Naties volgens Koenders een rol kunnen spelen in het bestuurlijk vacuüm dat dan ontstaat. Koenders: ‘Dat zouden we niet moeten overlaten aan de Koerden en ook zeker niet aan de huidige Syrische regering, die met haar daden alle recht van spreken heeft verspeeld. De VN kan zo bijdragen aan de stabiliteit in Raqqa. Dat is bij uitstek een rol die de VN past.’

Provincie: