woensdag, 23. november 2016 - 9:23 Update: 23-11-2016 10:56

Computerwetenschappers: Clinton moet om hertelling vragen

Computerwetenschappers: Clinton moet om hertelling vragen
Foto: Archief EHF
Washington

Volgens een groep van vooraanstaande computerexperts moet Clinton vragen om een hertelling van de stemmen in drie staten.

Het zou gaan om de staten Wisconsin, Michigan en Pennsylvania. Er zouden onregelmatigheden gevonden zijn in de districten waar met de computer is gestemd, zo schrijft New York Magazine. De drie staten zijn de zogeheten 'swing states' waarbij het verschil tussen de twee presidentskandidaten uiterst klein was. Er was zo weinig verschil Hillary Clinton en Donald Trump dat de uitslag pas kon worden vastgesteld na telling van alle stemmen.

Clinton zou in Wisconsin 27.000 stemmen tekort zijn gekomen, terwijl ze er 30.000 zou zijn misgelopen. De wetenschappers hebben kiesdistricten waar per computer werd gestemd vergeleken met districten waar gewone stembiljetten werden gebruikt. Volgens hen zouden er niet direct aanwijzingen zijn die duiden op manipulatie of hackpogingen, maar door de vergelijkingen concluderen wel dat Cllinton is benadeeld. Als Clinton alle drie de ‘swing states’ had gewonnen, was ze president geweest. In Michigan staat de uitslag overigens nog steeds niet vast, omdat het verschil zo klein is.