vrijdag, 1. april 2016 - 17:50 Update: 01-04-2016 18:02

Online shopping en nieuwe betaalmethodes

Online shopping en nieuwe betaalmethodes
Foto: Tonerprinter.nl
Amsterdam

Online shopping valt niet meer weg te denken uit onze moderne samenleving. Een aantal jaren geleden maakten vooral jongeren gebruik van deze handige manier van boodschappen doen. Die voelden zich thuis op het internet en ontdekten de voordelen van de online shops. Tegenwoordig doet vrijwel iedere consument wel eens een aankoop via het net.

Om zowel leverancier als afnemer meer zekerheid te bieden, werd het een noodzaak om diverse nieuwe betaalmethodes te ontwikkelen. Daarbij kunnen we ons inmiddels bijna niet meer voorstellen dat een tiental jaren geleden aankoop en betaling van een artikel eigenlijk alleen mogelijk waren met behulp van een creditcard. Dat beperkte veel consumenten bij hun aankopen en het vroeg tevens veel vertrouwen van de klant om zijn kaartgegevens te verstrekken aan een partij die hij nog niet echt kende. De nieuwste betaalmethodes, bijvoorbeeld Amazon en Klarna, spelen daarop in door zowel voor de webshop als de consument meer zekerheid te bieden en ook eenvoudiger te zijn in het gebruik. 

Gemak dient de klant en de leverancier 

Online shoppen biedt consumenten grote voordelen. Vanuit de luie stoel kan op het gemak en op iedere gewenst tijdstip een groot scala aan artikelen worden bekeken. Niemand begint een verkooppraatje of is opdringerig aanwezig en vaak is er veel informatie te vinden over de gezochte artikelen. Ook is de vergelijking met andere shop met een klik van de muis te realiseren. Zoek je de geschikte toner voor jouw printer, dan type je bij een online shop als Tonerpartner.nl op je gemak het model van je printer of het nummer van je toner in en alle mogelijkheden worden je getoond.

Je ziet meteen welke producten er in voorraad zijn en informatie over de levering zal je online worden toegezonden, met een verwacht bezorgmoment, zodat ook op dat gebied het gemak de klant dient. Als de aankoop dan is geregeld is de laatste stap de betaling. Ook op dat gebied wil de consument zo min mogelijk rompslomp en een gevoel van zekerheid. Deze site hanteert bijvoorbeeld de betaalmethode Klarna, een soort bemiddelingspartij voor betalingen. Hierbij kan middels een factuur worden betaald. 

Meer zekerheid door nieuwe betaalmethoden 

Het moment van betaling van de aankoop is voor de consument altijd een kritisch punt. Zeker wanneer het een eerste aankoop is bij een webshop waar hij nog geen ervaring mee heeft. Tenslotte heeft hij het product nog niet in zijn bezit en zou hij in een aantal gevallen liever achteraf willen betalen. Bovendien is het niet praktisch om op dit moment de klant nogmaals te vragen allerlei gegevens in te toetsen. Het plezier van aankopen doen is immers niet het betaalmoment. Om deze problemen op te vangen moesten er dus nieuwe betaalmethoden komen.

Daarbij is het van belang dat de klant gebruik kan maken van een account dat hij al heeft, waarbij weinig extra informatie hoeft worden ingegeven en waarbij hij kan betalen op een manier die hem geruststelt en vertrouwd aanvoelt. Betalingssystemen als Amazon en Klarna bieden die mogelijkheid. Een webshop die al met Amazon werkt is bijvoorbeeld Topvintage.nl, een online modezaak voor dames. Wanneer gekozen wordt voor een betaling via Amazon, kan ingelogd worden met het account van Amazon. Na het inloggen worden de accountgegevens die bekend zijn bij Amazon automatisch overgenomen, zodat de betaling zonder verder oponthoud kan worden afgerond. 

Zekerheid voor klant en leverancier 

Een nieuw betalingssysteem als Klarna biedt voordelen voor consument en webshop. De klant heeft het voordeel dat hij weet dat er een betrouwbare partij is die de financiële zaken afhandelt en hij heeft de mogelijkheid om achteraf of zelfs gespreid te betalen. De consument heeft hierdoor ook een aanspreekpunt indien de transactie onverhoopt niet volgens wens verloopt. De klant hoeft zijn bankgegevens of andere informatie niet te delen met vele webshops, alleen Klarna zal hiervan op de hoogte zijn.

Deze manier van betalen zal voor veel gebruikers van webshops dan ook de bezwaren voor het online kopen van producten wegnemen. Voor de leverancier die zijn klanten alle gemak wil bieden, ook op het gebied van betaling, vormt Klarna eveneens een uitkomst. Op rekening laten betalen houdt immers risico's in en het is niet eenvoudig om bij iedere potentiële klant een kredietcheck te doen. Klarna neemt die taak uit handen en verzorgt de verdere financiële afwikkeling. Klarna bouwt ook een database op van het betalingsgedrag van een klant waar beide partijen hun voordeel mee kunnen doen. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):