woensdag, 23. november 2016 - 18:12 Update: 23-11-2016 18:19

Handelsmissie Indonesië al goed voor 100 miljoen aan contracten en samenwerkingen

Handelsmissie Indonesië al goed voor 100 miljoen aan contracten en samenwerkingen
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag/Jakarta

Tijdens de handelsmissie naar Indonesië zijn tussen Nederlandse bedrijven en hun Indonesische partners 38 contracten en samenwerkingsovereenkomsten getekend met een gezamenlijke waarde van meer dan 100 miljoen euro. Dit heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag bekendgemaakt.

'Het gaat daarbij om bedrijven uit de sectoren water en maritiem, gezondheidszorg, klimaat en tuinbouw. Verwachting is dat de missie tot nog meer opdrachten zal leiden voor het Nederlandse bedrijfsleven. De kabinetsdelegatie is dan ook zeer tevreden met het resultaat', aldus het ministerie.

110 bedrijven

Het kabinet, vertegenwoordigd door premier Rutte, minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), minister Schulz en staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu), bezoekt momenteel Indonesië met 110 bedrijven en kennisinstituten. Alle bewindspersonen hadden hun eigen programma. De meereizende bedrijven hebben veel contacten gelegd of bestaande relaties geïntensiveerd.

Zo zijn er overeenkomsten getekend voor een grote verscheidenheid aan opdrachten. Voorbeelden daarvan zijn de levering van een waterfilteringinstallatie, trapliften, een project voor hernieuwbare energie en afvalverwerking, training voor medici, advisering van een kustgebied, en kredietverschaffing voor vrouwelijke ondernemers die geen toegang hebben tot de financiële sector.

Ook tekende de Nederlandse overheid enkele overeenkomsten met de Indonesische regering. Zo gaan er docenten uitgewisseld worden om het agrarisch onderwijs in Indonesië te verbeteren; zal het Nederlandse kadaster Indonesië adviseren bij het opzetten van een efficiënte landadministratie, zullen douaneformaliteiten versimpeld en versneld worden en verlengde Clingendael het trainingsprogramma voor Indonesische diplomaten.

Indonesië is de grootste economie van Zuidoost-Azië en een groeiende markt voor Nederlandse export en investeringen. De handel tussen beide landen bedroeg in 2015 circa 3,2 miljard euro. Morgen zal premier Rutte met een bedrijvendelegatie nog een bezoek brengen aan Singapore.