donderdag, 28. januari 2016 - 14:47 Update: 31-01-2016 15:23

E-sigaret door RIVM onderzocht op schadelijkheid

foto van e-sigaret | fbf
Foto: fbf
Campagne VWS gestart tegen roken rond zwangerschap
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Om roken voor, tijdens en na de zwangerschap tegen te gaan start staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) een campagne. Dit meldt het ministerie van VWS donderdag.

In de campagne zal naast kennis over de gevaren ook de sociale norm centraal staan. Roken terwijl je zwanger bent of wil worden, dat doe je gewoon nooit. De sociale omgeving van zwangeren zal worden aangespoord om mee te helpen.

Miskraam en aangeboren afwijkingen

8,6% van de zwangere vrouwen rookte gedurende de gehele zwangerschap in 2015. Van de lager opgeleide vrouwen is dat bijna een kwart (22,1%). Roken voor, tijdens de zwangerschap en erna heeft een enorme impact op de ontwikkeling van het kind. 

De risico’s zijn legio. Roken tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op: een miskraam, vroeggeboorte, astma, overgewicht, aangeboren afwijkingen en leerproblemen. Behalve de directe gezondheidsrisico’s als gevolg van het meeroken op je kind, neemt de kans ook toe dat het kind later zelf gaat roken.

Rookvrije generatie

Van Rijn: 'Wij willen toe naar een rookvrije generatie. Kinderen die nu geboren worden zouden nooit moeten meeroken of zelf gaan roken. Daarom is het verboden om aan jongeren sigaretten te verkopen. Daarom is er een reclameverbod. Daarom gaan we afschrikwekkende plaatjes op pakjes plakken. Noem maar op. Maar rookvrij opgroeien start natuurlijk in de buik en met het goede voorbeeld dat ouders kunnen geven.'

Samen met professionals

Stoppen met roken kan knap lastig zijn. Daarom wil Van Rijn de handen ineenslaan met professionals. Dit sluit aan op de brede inzet voor preventie zoals die door het College Perinatale Zorg in gang is gezet. Samen met verloskundigen, kinderartsen, jeugdartsen, gynaecologen, kraamverzorgenden, verslavingsartsen en huisartsen gaat de staatssecretaris nu aan de slag om ervoor te zorgen dat zwangere vrouwen en hun partners meer gemotiveerd en beter begeleid worden om te stoppen met roken.

Onderzoek E-sigaret

Daarnaast laat staatssecretaris Van Rijn een onderzoek verrichten naar de schadelijkheid van de E-sigaret. Afhankelijk van de uitkomst van dat onderzoek, dat door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wordt uitgevoerd, sluit Van Rijn meer beperkende maatregelen voor de E-sigaret niet uit.

Categorie:
Provincie: