zaterdag, 12. maart 2016 - 11:13 Update: 13-03-2016 9:43

'In helft van gevallen van ziekteverzuim mankeert werknemer medisch niets'

Ruim helft zieke werknemer mankeert medisch niets
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

In ruim de helft van alle gevallen van ziekteverzuim mankeert de werknemer medisch gezien niets. Dat melden vrijwel alle arbodienstverleners in Nederland. Dat schrijft Trouw zaterdag.

Veel ziektemeldingen komen voort uit andere problemen zoals: ruzie met collega, een misgelopen promotie of financiële problemen. De vereniging van bedrijfsartsen NVAB vermoedt zelfs dat het percentage niet-medisch verzuim nog hoger ligt, tussen de 70 en 80.

De arbodiensten denken dat het percentage omlaag kan worden gebracht wanneer werkgevers meer aandacht hebben voor externe oorzaken. "Werkgevers staren zich blind op het lichamelijke en psychische klachtenpatroon van medewerkers. Ze zijn zich niet bewust van de effecten van andere omliggende factoren op het welzijn", zegt Thea Hulleman, directielid bij arbodienst Zorg van de Zaak, met 71.000 werkgevers als klant. Volgens Hulleman weten werkgevers vaak niet wat er bij de werknemer thuis afspeelt waardoor een oplossing uitblijft en een ziektemelding onderweg is. Een zieke werknemer kost tussen de 200 en 400 euro per dag. De zieke moet worden doorbetaald, er moet vervanging komen en er treedt productieverlies op.

Categorie:
Provincie: