vrijdag, 20. mei 2016 - 16:02 Update: 20-05-2016 16:38

2 miljoen extra voor vrijwilligers palliatieve zorg

2 miljoen extra voor vrijwilligers palliatieve zorg
Foto: RVD
Den Haag

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stelt vanaf volgend jaar 2 miljoen extra beschikbaar voor vrijwilligers die ondersteuning bieden bij palliatieve zorg. Dit meldt het ministerie van VWS vrijdag.

'Hierdoor kunnen deze vrijwilligers niet alleen actief zijn bij mensen thuis of in hospices, maar ook in bijvoorbeeld verpleeghuizen en verzorgingshuizen', aldus het ministerie.

Van Rijn: 'De inzet van deze mensen is onbetaalbaar, maar met dit extra geld kunnen zij beter voldoen aan de grotere behoefte aan vrijwillige palliatieve zorg – ook in instellingen. Niets dan waardering voor de mensen die zich hier zo hard voor inzetten.' 

11.000 vrijwilligers

Nederland kent zo’n 11.000 vrijwilligers die dit belangrijke werk doen. Zij ondersteunen de mensen die palliatieve zorg ondergaan, de mensen om hen heen en de professionals die deze zorg verlenen. Voor hun inzet ontvangen zij geen vergoeding. Het geld dat in de regeling palliatieve terminale zorg omgaat wordt onder meer besteed aan training en coördinatie van de inzet van vrijwilligers.

Overleg koepelorganisaties

Over deze nieuwe stappen is uitgebreid overleg gevoerd met koepelorganisaties als VPTZ Nederland, de Associatie Hospice Zorg Nederland, Fibula en stichting PAL.

Categorie:
Provincie: