maandag, 27. juni 2016 - 15:24 Update: 30-06-2016 8:21

Drentenaren hebben het meest last van tekenbeten

Toename aantal tekenbeten
Foto: Archief FBF.nl
Bilthoven

Het aantal tekenbeten dat in mei en juni werd gemeldt op tekenradar.nl is met 13 procent toegenomen ten opzicht van het gemiddelde aantal van de voorgaande jaren.

Lymne

Dit heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laten weten, zo melden verschillende media maandag. Wie een tekenbeet krijgt, loopt het risico de ziekte van Lymne te krijgen. Ook na behandeling kan men daar soms langdurig klachten aan overhouden, zoals pijn, vermoeidheid of concentratiestoornissen. Het is belangrijk dat men na een bezoek aan het groen zichzelf controleert en een teek snel verwijdert. De helft van alle tekenbeten zijn dit jaar in het bos opgelopen en een derde in de tuin.

Drentenaren

Tussen 2012 en 2016 kwamen zo'n 30.000 meldingen van een tekenbeet binnen. de meeste meldingen kwamen uit Gelderland (22 procent van de meldingen). Direct gevolgd door Noord-Brabant die met 12 procent op de tweede plaats staat. Noord-Holland staat op nummer drie (11 procent). Bezien vanuit het aantal inwoners, blijken inwoners uit Drenthe het grootste risico te lopen op een tekenbeet. Het gaat om bijna drie keer zo veel tekenbeetmeldingen per inwoner als gemiddeld in Nederland.

Tot drie maanden na een tekenbeet kan men nog klachten krijgen, zoals koorts, huiduitslag of gewrichtspijn. Het RIVM raadt mensen aan om daarmee naar de huisarts te gaan.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):