woensdag, 3. augustus 2016 - 9:26 Update: 03-08-2016 15:16

Tarieven door CZ openbaar gemaakt na oproep Consumentenbond

CZ maakt tarieven ziekenhuisbehandelingen openbaar
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Zorgverzekeraar CZ heeft als eerste verzekeraar de gecontracteerde tarieven van ziekenhuisbehandelingen tot €885 vrijgegeven. Dit gebeurde na een oproep van de Consumentenbond.

De zorgverzekeraar CZ meldt op haar site: "Wij vinden dat u mag weten wat uw zorg kost. En begrijpen dat u informatie over de prijs én kwaliteit van zorg wilt. Zodat u de beste keuze kunt maken". Zie hier de tarievenlijst.

Begin juli 2016 startte de Consumentenbond de campagne 'Wat kost mijn zorg?' en stuurde alle zorgverzekeraars en ziekenhuizen een brief met het verzoek de gecontracteerde tarieven van ziekenhuisbehandelingen openbaar te maken. CZ voldoet als eerste aan de oproep door de tarieven voor 2016van de behandelingen tot €885 (het maximale verplichte en vrijwillige eigen risico) op zijn website te publiceren.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'Wij zijn blij dat CZ deze tarieven openbaar maakt en wij hopen dat de andere verzekeraars dit voorbeeld zullen volgen'. CZ heeft aangegeven te streven naar het vrijgeven van de prijzen van alle behandelingen. Tot die tijd kunnen consumenten voor de prijs van behandelingen boven €885 terecht bij de klantenservice van CZ.

Keuze-informatie

De Consumentenbond wil dat alle zorgverzekeraars hun tarieven openbaar maken, zodat consumenten vooraf weten wat een ziekenhuisbehandeling kost en de tarieven van verschillende ziekenhuizen met elkaar kunnen vergelijken. Dit is belangrijke keuze-informatie voor consumenten, omdat zij een flink percentage van de ziekenhuisbehandelingen zelf moeten betalen via het eigen risico.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat ziekenhuizen en zorgverzekeraars voorafgaand aan een behandeling telefonisch nauwelijks correcte prijsinformatie kunnen geven.