maandag, 21. november 2016 - 17:57 Update: 22-11-2016 17:51

MRSA-onderzoek patiënten Diakonessenhuis

Patiënten Diakonessnhuis onderzocht op mogelijke MRSA-besmetting
Utrecht

In het Diakonessenhuis in Utrecht blijkt één van de collega’s onverwacht besmet te zijn met de Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus bacterie ofwel de MRSA-bacterie. Dit heeft het Diakonessenhuis bekendgemaakt.

'Uit voorzorg willen we nagaan of patiënten en medewerkers die met de collega in contact zijn geweest, besmet zijn. We benaderen degenen waarvoor dit mogelijk het geval kan zijn, deze week rechtstreeks met de vraag of ze willen meewerken aan een onderzoek', aldus het Ziekenhuis.

Veiligheid voor patiënten

De besmetting is vastgesteld bij één medewerker, deze gaat voorlopig niet naar het werk. De veiligheid en kwaliteit van zorg voor patiënten is gegarandeerd. We nemen geen enkel risico en hanteren de voorzorgsmaatregelen conform de protocollen en richtlijnen die gelden voor alle Nederlandse ziekenhuizen. Alle afspraken en geplande operaties en opnames kunnen gewoon doorgaan.

Waarom een onderzoek?

De patiënten en medewerkers die het verzoek krijgen om mee te werken aan het onderzoek, hoeven zich niet ongerust te maken. Het risico om besmet te raken met deze bacterie is klein. 

Gezonde mensen worden over het algemeen niet ziek van MRSA en merken niets van het dragerschap. Bij ernstig zieke patiënten kan de bacterie een infectie veroorzaken die moeilijker te behandelen is. In de meeste gevallen komt het echter niet zo ver. Uiteraard staat bij ons de patiëntveiligheid voorop en willen we die mogelijkheid uitsluiten.

Het onderzoek

Bij de patiënten en medewerkers die meewerken aan het onderzoek, worden kweken afgenomen. De kweken worden voor onderzoek opgestuurd naar het laboratorium van het Diakonessenhuis. De uitslag van het onderzoek is na vijf werkdagen bekend. Patiënten krijgen telefonisch en schriftelijk bericht van de uitslag en het vervolg. Ook stellen we de betrokken huisartsen op de hoogte van de uitslag.