dinsdag, 19. januari 2016 - 15:17 Update: 19-01-2016 15:37

Man (23) verdiende duizenden euro's met nepmail van Belastingdienst

Man (23) verdiende duizenden euro's met nepmail van Belastingdienst
Foto: MV
Almere

In Almere heeft de FIOD vorige week woensdag een verdachte aangehouden op verdenking van het versturen van nepmails uit naam van de Belastingdienst. Dit meldt het ministerie van Financiën dinsdag.

Duizenden euro's

Mensen kregen in de zogenaamde phishingmails het verzoek om geld over te maken naar bankrekeningen, waar de verdachten over konden beschikken. Op deze manier hebben zij vermoedelijk tientallen mensen in totaal duizenden euro’s afhandig gemaakt.

De aangehouden man uit Almere is 23 jaar oud. Hij en zijn 20-jarige vriendin worden verdacht van diefstal, valsheid in geschrift, oplichting en/of witwassen. De 20-jarige vrouw is gehoord. Hun woning in Almere is doorzocht. 

In Amsterdam werd een woning doorzocht van waaruit de phishingmails vermoedelijk verstuurd zijn. De daar aanwezige persoon is aangehouden en verhoord. Zijn betrokkenheid is nog voorwerp van onderzoek.

De man uit Almere maakt vermoedelijk deel uit van een organisatie die mails uit naam van de directeur-generaal van de Belastingdienst verstuurde. Die verzocht dringend om een openstaand bedrag over te maken naar een rekeningnummer. Het ging hierbij om bedragen die varieerden tussen enkele tientallen en enkele honderden euro’s. 

Duizenden mensen ontvingen deze e-mail, waarvan tientallen vervolgens het gevraagde bedrag ook daadwerkelijk hebben overgemaakt naar een rekeningnummer. De verdachten haalden het geld hier vervolgens direct af. Het vermoeden is dat de verdachten ook betrokken zijn bij het versturen van phishingmails uit naam van een bank. 

Het totaal ontvreemde bedrag is onderwerp van onderzoek, maar loopt vermoedelijk in de vele duizenden euro’s. Het onderzoek naar mededaders van de verdachten is nog gaande en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: