woensdag, 27. januari 2016 - 16:05 Update: 27-01-2016 16:13

Twee verdachten aangehouden voor uitbuiting in Amsterdamse wasserijen

Twee verdachten aangehouden voor uitbuiting in Amsterdamse wasserijen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Dinsdagavond heeft de Directie Opsporing van de Inspectie SZW op verdenking van mensenhandel twee verdachten in Amsterdam aangehouden. Dit meldt het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) woensdag.

Amsterdamse wasserijen

Mensen zouden onder omstandigheden van dwang worden uitgebuit in verschillende wasserijen in Amsterdam. De aanhouding is verricht in opdracht van het Functioneel Parket.

Voor de Inspectie SZW is de aanpak van deze vorm van mensenhandel – ook wel ‘arbeidsuitbuiting’ genoemd – al langer prioriteit. Binnen het programma arbeidsuitbuiting heeft de Inspectie het project 'wasserijen' lopen.

Het vermoeden is dat de slachtoffers niet of nauwelijks worden uitbetaald, dat ze veel langer moeten werken dan wettelijk is toegestaan en dat ze geen beschermende kleding kregen. De aanleiding voor het onderzoek was onder meer de signalen van arbeidsuitbuiting die de Inspectie SZW kreeg.

De aanpak van arbeidsuitbuiting (gedwongen arbeid) is een belangrijke prioriteit voor Nederland binnen haar voorzitterschap voor de Europese Unie in eerste helft 2016.

Categorie:
Provincie: