donderdag, 26. mei 2016 - 10:24 Update: 26-05-2016 16:58

Rode Kruis: Nood in Zuidelijk Afrika vanwege droogte is erg hoog

Rode Kruis: Droogte ramp voor Zuidelijk Afrika
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

De droogte in Afrikaanse landen is zo extreem dat het Internationale Rode Kruis de komende vier jaar hulp moet blijven bieden in Zuidelijk Afrika, dat blijkt uit een recente inventarisatie. De hulporganisatie heeft in deze vier jaar 111 miljoen euro nodig om een grote hongersnood in het zuiden van het continent te voorkomen.

“We moeten onze hulp zo snel mogelijk opschalen, want nu al sterven er mensen door een gebrek aan voedsel”, zegt Rode Kruis-woordvoerder Merlijn Stoffels, die net terug is uit Zimbabwe. “Mensen moeten uren lopen voor de dichtstbijzijnde waterbron, vee sterft en voedselvoorraden zijn op. Tot overmaat van ramp staan, door het gebrek aan hulpgoederen, de hulpverleners met lege handen. Met als gevolg ernstig ondervoede en zieke kinderen en wanhopige ouders die hun familie niet genoeg eten kunnen geven.”

Hulp

Het Rode Kruis heeft geld nodig voor het uitdelen van voedsel, water en het geven van medische hulp. Tegelijkertijd focust de hulporganisatie zich op hulp die zorgt voor oplossingen voor op de lange termijn. Zo deelt het Rode Kruis droogtebestendige zaden uit, legt het voorzieningen voor schoon water aan, ondersteunt bij het opzetten van nieuwe veestapels en geeft advies bij de keuze van gewassen in een droge periode. Dit soort maatregelen zorgen ervoor dat mensen in de getroffen landen in de toekomst goed voorbereid zijn op extreme droogte.

Noodtoestand

42 miljoen mensen hebben op dit moment te weinig voedsel door de droogte in Zuidelijk Afrika. Als er niet op grote schaal wordt ingegrepen stijgt dit aantal en zijn eind dit jaar 60 miljoen mensen in nood. Inmiddels is in Lesotho, Malawi, Swaziland, Zimbabwe en delen van Zuid Afrika de noodtoestand uitgeroepen. Ook in delen van Mozambique is de situatie als ‘Red Alert’ gemarkeerd. De droogte in Zuidelijk Afrika wordt mede veroorzaakt door het weerfenomeen El Niño dat eens in de drie tot zeven jaar voor komt. Het is een tijdelijke verandering van zee temperatuur in grote delen van de Stille Oceaan. Deze verandering beïnvloedt het weer wereldwijd.

Giro 7244

Nederland heeft de afgelopen weken 1,1 miljoen euro gestort op giro 7244 voor de hulp in Zuidelijk Afrika. Het Nederlandse Rode Kruis is dankbaar dat Nederlanders willen helpen. Steun blijft ontzettend hard nodig, het is vijf voor twaalf en daarom blijft giro 7244 open.

Categorie:
Provincie: