woensdag, 6. juli 2016 - 12:05 Update: 06-07-2016 13:30

Bedrijven en instanties die Zwarte Piet in ere houden, worden niet strafrechtelijk vervolgd

OM gaat bedrijven en Sinterklaasjournaal niet vervolgen wegens ‘Zwarte Piet’
Foto: EHF
Amsterdam

Bedrijven en instanties die Zwarte Piet in ere houden, worden niet strafrechtelijk vervolgd. Dat heeft het openbaar ministerie (OM) Jerry Afriyie van de Stichting Nederland wordt beter laten weten in reactie op de aangiften wegens discriminatie en groepsbelediging die hij en meer dan 800 personen op 1 juli vorig jaar deden. Afriyie en de Stichting vragen nu het gerechtshof Amsterdam de beslissing van het OM terug te draaien en een bevel tot vervolging af te geven.

De aangiften van vorig jaar richtten zich onder meer tegen de organisatie van de nationale Sinterklaasintocht 2014 in Gouda, het Sinterklaasjournaal (NPO) en winkelbedrijven als de Bijenkorf, Hema, Albert Heijn en Blokker, die Zwarte Piet als winkelversiering gebruiken.

Het OM vindt dat deze instanties en bedrijven zich niet schuldig maken aan groepsbelediging omdat geen ‘negatieve beeldvorming ten aanzien van de groep plaatsvindt.’ Niet kan volgens het OM al van belediging worden gesproken, wanneer ‘(nagenoeg) allen die tot een bepaalde groep behoren een uiting als beledigend [...] ervaren’. Verder vindt het OM dat de instanties en bedrijven niet opzettelijk handelen. omdat niet kan worden gezegd dat ‘de gemiddelde redelijk ontwikkelde persoon moet weten dat met Zwarte Piet onmiskenbaar negatieve conclusies worden getrokken over mensen met een donkere huidskleur.’

Categorie:
Provincie: