zaterdag, 19. november 2016 - 22:27 Update: 20-11-2016 9:39

166 links-extremistische demonstranten opgepakt in Den Haag

166 demonstranten opgepakt in Den Haag
Foto: EHF
Den Haag

De politie hield op zaterdag 19 november in het begin van de avond 166 demonstranten van de links-extremistische Anti-Fascistische Actie (AFA) aan op het Kerkplein. Ongeveer 200 demonstranten kwamen af op de aangekondigde demonstratie “Fight Repression”, een demonstratie tegen politiegeweld en onderdrukking vanuit de overheid.

Op het Kerkplein verzamelden zaterdagmiddag zo’n 200 deelnemers zich om een vooraf besproken route te lopen richting het Spuiplein. Een van de afspraken met de organisatie was dat de demonstranten zonder gezichtsbedekking de route zouden afleggen. Op het Kerkplein hadden veel van de demonstranten bij aanvang van de demonstratie hun gezichten met sjaals, capuchons en zonnebrillen bedekt. De politie vorderde de demonstranten meerdere keren hun gezichtsbedekking te verwijderen, omdat de demonstratie anders geen doorgang kon vinden en wees ze op de gemaakte afspraken hierover. Nadat de groep geen gehoor gaf aan deze vorderingen, heeft de burgemeester besloten de demonstratie te beëindigen.

De aanwezige demonstranten zijn vervolgens door de politie in de gelegenheid gesteld om de demonstratie te verlaten en hun weg te vervolgen. Een aantal gaf hier gehoor aan en verliet de demonstratie.

Aanhoudingen

Een groep van 166 demonstranten koos ervoor om op het Kerkplein te blijven, waarop zij collectief door de ME zijn ingesloten en aangehouden voor de overtreding van de WOM (Wet Openbare Manifestaties). Zij zijn overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.

Volgens een woordvoerder van de politie zijn tussen de verdachten op de grond zware stukken illegaal vuurwerk aangetroffen, maar ook verfbommen, stokken en een klauwhamer.

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):