maandag, 21. november 2016 - 9:56 Update: 21-11-2016 10:14

'Handsfree bellen verviervoudigt het risico op een ongeval'

Handsfree bellen verviervoudigt het risico op een ongeval
Brussel

Handsfree bellen verviervoudigt het risico op een ongeval. Dat blijkt uit een onderzoek van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV).

Automobilisten die gebruik maken van een handsfreekit blijken tijdens hun gesprek meer oog te hebben voor de omgeving dan dat ze zich focussen op verkeersborden of andere weggebruikers.

Volgens de onderzoekers heeft 44 procent van de bestuurders geen oog meer voor verkeersborden en 28 procent niet meer voor hun medeweggebruikers. Daarnaast zouden alle deelnemers van het onderzoek minder oog hebben gehad voor het gebruik van de spiegels en reed het gros op de middelste rijstrook.

Het handenvrij bellen had ook rechtstreeks gevolg op het waargenomen gedrag van de bestuurders: 3 bestuurders reden de afrit voorbij en één bestuurder kreeg een snelheidsboete. Ze waren allen handsfree aan het bellen.

Het onderzoek, dat in handen is van la Derniere Heure, werd uitgevoerd met 'slimme brillen' die de proefpersonen tijdens de rijproef op hun neus hadden staan. 

Als het aan het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid ligt, zal de Gsm uit de auto worden verbannen.

Provincie: