maandag, 21. november 2016 - 16:56 Update: 21-11-2016 17:08

Proef moet consument meer zicht geven op herkomst varkensvlees

Proef moet consument meer zicht geven op herkomst varkensvlees
Foto: Archief EHF
Den Haag

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken heeft in Utrecht samen met supermarktketen Albert Heijn het startschot gegeven voor een pilot om consumenten meer inzicht te geven waar hun voedsel vandaan komt. Dit heeft het ministerie van Economische Zaken maandagmiddag bekendgemaakt.

QR-code scannen

Klanten van Albert Heijn vinden vanaf vandaag op verschillende varkensvleesproducten een QR-code waarmee zij via hun smartphone informatie kunnen vinden over de herkomst van het vlees. De code leidt naar een pagina op ah.nl waar uitgebreid staat beschreven hoe het varkensvlees van de stal in het schap komt. Ook is er informatie te vinden over de boeren die het varkensvlees aan Albert Heijn leveren.

Proef

Het gaat om een proef die met financiële steun van het ministerie van Economische Zaken is opgezet door Albert Heijn, vleesproducent Vion en ZLTO. De komende weken zal op de verpakking van circa 200.000 varkensvleesproducten met het Beter Leven keurmerk een QR-code worden gezet waarmee consumenten specifieke informatie kunnen krijgen over de wijze van produceren. De herkomst wordt inzichtelijk gemaakt door een link naar de website van Vion waarop deelnemende varkenshouders aan het Good Farming Star-concept een gezicht krijgen.