maandag, 21. november 2016 - 17:10 Update: 21-11-2016 17:17

VNG: we waren dicht bij een akkoord over bed-bad-brood met overheid

VNG: we waren dicht bij een akkoord over bed-bad-brood met overheid
Den Haag

'Het kabinet heeft de conclusie getrokken dat er geen bestuursakkoord bed-bad-brood komt. Het is op het laatste moment niet gelukt om tot afspraken te komen over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederlandse gemeenten', zo meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) maandagmiddag.

 'Gemeenten zijn teleurgesteld, vooral omdat een akkoord dichtbij was', aldus VNG. VNG-woordvoerder Jos Wienen, voorzitter taskforce Asiel en Integratie: ‘Gemeenten worden geconfronteerd met het resultaat van falend uitzettingsbeleid. In onze gemeenten zwerven verwarde of getraumatiseerde uitgeprocedeerden op straat. Dit is een probleem voor de openbare orde en een humanitair probleem'.

Veiligheid en de humaniteit 

'Gemeenten willen in het belang van de veiligheid en de humaniteit de mogelijkheid hebben deze mensen als dak- en thuislozen in nachtopvang toe te laten. Het is een gemiste kans om samen als Rijk en gemeenten de terugkeer beter op te pakken en de werkelijkheid op straat onder ogen te zien', aldus Wienen

Gemeenten kunnen doorgaan met de huidige opvang, maar moeten - nu een akkoord ontbreekt - in overleg met hun gemeenteraad zelf voor de financiering zorgen.