dinsdag, 22. november 2016 - 10:32 Update: 22-11-2016 15:13

Anti-Zwarte Pietendemonstrant doet aangifte tegen politieagenten

Anti-Zwarte Pietendemonstrant Jerry Afriyie doet aangifte tegen politieagenten
Amsterdam/Rotterdam

Anti-Zwarte Pietendemonstrant Jerry Afriyie heeft vandaag aangifte van mishandeling gedaan tegen verschillende politie-agenten.

Deze mishandeling vond plaats in Rotterdam op 12 november op de dag van de nationale intocht van sinterklaas. De aangifte richt zich op één specifiek incident, aldus Afriyie. 

Het gaat om het moment dat Afriyie door politie-agenten uit de stadsbus met arrestanten wordt getrokken als hij een kennis de bus in probeert te helpen en, onder meer, in het gezicht wordt gestompt en met knuppels geslagen.

Op zaterdag 12 november wilde Jerry en ruim 200 anderen in Maassluis vreedzaam protesteren tegen de aanwezigheid van Zwarte Piet. Tot een protest in Maassluis kwam het niet. De groep werd in Rotterdam, waar ze een tussenstop wilde maken om meer mensen op te pikken, tegengehouden door de aanwezige ME en politie.

Twee jaar geleden werd hij in Gouda door agenten mishandeld en toen zelf voor mishandeling aangeklaagd, waar hij van is ontslagen. En nu wordt hij weer hardhandig aangepakt tijdens een poging tot demonstratie.

Weinig sympathie

Veel sympathie krijgt de mensenrechten activist niet. Veel Nederlanders ergeren zich aan het feit dat Afriyi een kinderfeest gebruikt om zijn doelstelling te halen. Uit peilingen blijkt dat de meeste Nederlanders voor het behoudt zijn van Oer-Hollands tradities, waaronder de intocht van Sinterklaas met zijn Zwarte Pieten. 

Provincie:
Blik op 112: