dinsdag, 22. november 2016 - 18:19 Update: 22-11-2016 18:50

VenJ innovatieprijs voor plan slimmere grensbewaking Schiphol

VenJ innovatieprijs voor plan slimmere grensbewaking Schiphol
Schiphol/Den Haag

Het bedrijf Open Remote heeft de Veiligheid Innovatie competitie van het ministerie van Veiligheid en Justitie (VenJ) gewonnen met hun plan voor een slimmere en efficiëntere grensbewaking op Schiphol. Dit meldt het ministerie van VenJ dinsdag.

Nieuwe software

Met nieuwe software kan uit grote hoeveelheid continue veranderende data, informatie gefilterd worden over wachtrijen en drukte bij bepaalde pieren op Schiphol. Teamleiders van de Koninklijke Marechaussee kunnen deze informatie gebruiken om de inzet snel aan te passen. 

Veiligheid gewaarborgd

Hiermee kan de veiligheid gewaarborgd blijven en tegelijkertijd worden wachtrijen verkort. De prijs is 200.000,-  euro waarmee Open Remote, in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee, een pilot gaat starten om zo het idee in de praktijk te brengen. De prijs werd uitgereikt door minister Van der Steur.

Big Data

Thema van de wedstrijd was dit jaar big data. Volgens de jury blinkt het idee van Open Remote uit in haalbaarheid, toepasbaarheid en het gebruik van open source software. Ook prijst de jury het feit dat een complex onderwerp op begrijpelijke wijze wordt gepresenteerd.

Minister Van der Steur: 'Deze competitie stond dit jaar  in het teken van vernieuwende oplossingen voor intelligente data-visualisatie. Oftewel: hoe halen we uit al die enorme en continu groeiende datastromen de voor onze veiligheid belangrijke informatie? Open Remote is daar uitstekend in geslaagd en ik kijk uit naar de resultaten van de pilot.'