woensdag, 23. november 2016 - 16:46 Update: 23-11-2016 16:50

'Patsergedrag' leidt tot doorzoekingen en aanhoudingen in witwasonderzoek

'Patsergedrag' leidt tot doorzoekingen en aanhoudingen in witwasonderzoek
Den Bosch

Woensdag heeft de FIOD, onder leiding van het Functioneel Parket, vijf doorzoekingen verricht in de wijk Hambaken in Den Bosch in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijk witwassen. dit meldt de politie woensdag.

Beslaglegging

'Er zijn twee verdachten, een man (27) en een vrouw (24), aangehouden. Er is beslag gelegd op sieraden, horloges, 7.500 euro contant geld, wapens en een Mercedes Benz E-500 AMG.

'Patsergedrag'

De verdachten kwamen onder de aandacht van de autoriteiten door hun zogenaamde patsergedrag. De twee verdachten, die leefden van een bijstandsuitkering, gaven veel meer geld uit dan dat er via de bijstandsuitkering binnen kwam. De verdenking is dat zij dit geld verdienden in het criminele circuit.

Inzet defensie

Een gespecialiseerd zoekteam van Defensie, een zogenoemde Advanced Search Teams (AST), heeft ook geassisteerd bij het zoeken naar verborgen ruimtes en goederen. Politie en Justitie doen geregeld een beroep op de zoekteams van Defensie. Een militaire inzet gebeurt altijd onder gezag van de officier van Justitie

Aanpak georganiseerde criminaliteit

FIOD, politie, gemeente, Openbaar Ministerie, en het RIEC pakken samen georganiseerde criminaliteit aan. Illegaal verkregen vermogen wordt door criminelen vaak geïnvesteerd in luxe goederen en legale branches, zoals vastgoed en horeca. Deze vermenging van onder- en bovenwereld leidt tot ongelijkheid in de samenleving. 

De overheid treedt hier tegen op en staat voor een veilige en eerlijke leefomgeving voor iedereen. De aanpak richt zich op belangrijke spelers, onrechtmatig verkregen geld en de partijen die bij georganiseerde criminaliteit een faciliterende rol spelen.