woensdag, 23. november 2016 - 18:03 Update: 23-11-2016 18:08

Gerechtshof wil nader onderzoek rond roofmoord op Berend Smit

Gerechtshof wil nader onderzoek rond roofmoord op Berend Smit
Foto: Archief EHF
Leeuwarden/Dwingeloo

Woensdag heeft het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden besloten dat er nader forensisch en technisch onderzoek moet worden gedaan naar de levensberoving van Berend Smit uit het Drentse Dwingeloo. 'Tevens moet er nader onderzoek plaatsvinden naar de persoonlijkheid van beide verdachten', zo meldt het hof woensdag.

Twee verschillende scenario's

Ter zitting van het Hof is door zowel het Openbaar Ministerie als de verdediging een scenario geschetst met betrekking tot het levenseinde van de heer Smit. Deze scenario’s sluiten elkaar uit. 

Nader onderzoek

Het Hof is bij de beraadslaging tot de conclusie gekomen dat het op basis van het beschikbare dossier niet mogelijk is te beslissen welk van de scenario’s als juist moet worden aangemerkt. Dit is voor het Hof reden geweest om nader onderzoek te gelasten.

Het Openbaar Ministerie acht de waarheidsvinding in het algemeen en derhalve ook in deze zaak van het grootste belang. In die zin is het Openbaar Ministerie tevreden met de beslissing van het Hof.

Nabestaanden

Tegelijkertijd realiseert het Openbaar Ministerie zich dat deze beslissing een langere periode van onzekerheid betekent voor de nabestaanden. Dat vindt het Openbaar Ministerie betreurenswaardig, maar in het licht van de waarheidsvinding toch noodzakelijk.