dinsdag, 6. december 2016 - 15:20

OM eist zeven jaar in zedenzaak tegen man uit Mijdrecht

OM eist zeven jaar in zedenzaak tegen man uit Mijdrecht
Foto: SXC
Mijdrecht

Het OM in Midden-Nederland heeft zeven jaar onvoorwaardelijke celstraf cel geëist tegen een 49-jarige man uit Mijdrecht. De man wordt verdacht van een reeks zedenfeiten waarbij in totaal achttien minderjarige jongens betrokken waren.

De officier van justitie rekent het de verdachte zwaar aan dat het misbruik van sommige slachtoffers langere tijd duurde en dat vier van hen aan zijn zorg als basketbaltrainer waren toevertrouwd. “Deze strafzaak maakt duidelijk hoe kwetsbaar onze kinderen zijn in een afhankelijkheidsrelatie”, aldus de officier van justitie.

Het OM verdenkt de man ervan in 2001 en 2002 met vier jongens in de leeftijd van twaalf tot zeventien jaar ontucht te hebben gepleegd. De verdachte was in die tijd coach van de slachtoffers bij een basketbalvereniging in Mijdrecht. Het misbruik vond plaats in de woning van de verdachte in Mijdrecht. Behalve voor deze feiten wordt de man ook vervolgd voor een aanranding in 2013 van een toen 17-jarige jongen.

De verdachte wordt eveneens ontucht via internet ten laste gelegd met dertien minderjarige jongens in de periode tussen 2012 en 2014. Door zich voor te doen als een vrouwelijke leeftijdsgenoot heeft de man de slachtoffers er toe verleid seksuele handelingen voor de webcam te verrichten. Omdat hij een aantal van deze chatsessies heeft opgeslagen, staat hij ook terecht voor het vervaardigen van kinderporno.

Bij de aanvang van zijn requisitoir stond de officier stil bij de keerzijde van online communicatie. “Kinderen zijn gewend dat hun leven zich deels online afspeelt. Er zijn veel positieve effecten, maar het blijven kinderen. Al die technische vaardigheid wil niet zeggen dat ze ook wijs zijn. Laat staan dat kinderen weten wat de risico's zijn of onderscheid kunnen maken tussen betrouwbare en gemanipuleerde informatie.”

Persoonlijkheidsonderzoek

Uit het persoonlijkheidsonderzoek is gebleken dat de verdachte een seksuele stoornis en een persoonlijkheidsstoornis heeft. Twee psychologen adviseerden tijdens de zitting – evenals de reclassering -  een langdurige behandeling. De officier van justitie heeft de rechtbank daarom in overweging gegeven om vóór het eindvonnis een tussenbeslissing te nemen over de noodzaak en invulling van een TBS-maatregel met voorwaarden. Op dit moment ligt er geen advies voor de invulling van een TBS-maatregel.

Categorie:
Provincie: