vrijdag, 9. december 2016 - 12:55 Update: 09-12-2016 13:14

Afspraken gemaakt over terugreizigers tussen Nederland en België

Afspraken gemaakt over terugreizigers tussen Nederland en België
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Om de controle op zogeheten 'terugreizigers' te verbeteren gaan Nederland en België nauwer samenwerken. Dit meldt het ministerie van Veiligheid En Justitie vrijdag.

Dijkhoff

Terugreizigers zijn vluchtelingen die terugreizen naar hun herkomstland, het land waar ze zeggen gevaar te lopen. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie en zijn Belgische collega staatssecretaris Theo Francken hebben dit vandaag in Brussel afgesproken.

Asielvergunning intrekken

Zowel in Nederland als in België komt het voor dat vluchtelingen naar hun herkomstland reizen. Dit is voor mensen met een asielstatus niet toegestaan. De asielstatus is immers bedoeld om mensen te beschermen tegen gevaar in dat herkomstland. Als vluchtelingen toch terugreizen dan kan hun asielvergunning worden ingetrokken. Staatssecretaris Dijkhoff: 'Een asielvergunning is alleen bedoeld voor mensen die daadwerkelijk te vrezen hebben in hun herkomstland.'

'Onder de radar'

Sommige 'terugreizigers' proberen de regels te omzeilen door via vliegvelden in andere landen te reizen. Om te voorkomen dat zij onder de radar via het buurland naar hun herkomstland reizen, gaan Nederland en België informatie uitwisselen over 'terugreizigers'.