zaterdag, 31. december 2016 - 11:44

Ouderen vinden vrije zorgkeuze belangrijker dan geld

Ouderen vinden vrije zorgkeuze belangrijker dan geld
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Zelfstandigheid en vrije keuze zijn belangrijker dan geld. Dat is de opvallende conclusie uit onderzoek van de belangenorganisatie voor senioren ANBO. Uit een peiling onder 895 leden blijkt dat de respondenten liever iets meer betalen en zelf kiezen, dan besparen en de keuze overlaten aan een ander.

Zo verkiest 75 procent van de respondenten de vrije keuze voor een zorgverlener boven een goedkopere maandpremie. En 74 procent heeft liever een betaalde mantelzorger dan de inzet van vrienden en familie. In 2014 was dat nog 66 procent. Sowieso is eigen keuze erg belangrijk: maar liefst 82 procent van de respondenten verkiest zorg op maat boven ‘iedereen dezelfde zorg’.

Heft in eigen hand

“We zien al jaren dat de burger graag het heft in eigen hand houdt. Dat is op zich goed nieuws, hoewel we na twee volle jaren Wmo ook weten dat goede begeleiding bij zorg en ondersteuning heel erg belangrijk blijft. De uitdaging ligt voor beleidsmakers en professionals in het evenwicht tussen zelf beslissen en oog houden voor senioren die niet kunnen meekomen of mensen zonder sociaal netwerk”, zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan. 

ANBO doet al jaren een peiling over veel verschillende onderwerpen, waarin de respondenten mogen kiezen tussen twee opties. Er zijn vragen over zorg, de woning, de oude dag, mediagebruik en politiek.

Zekerheid is belangrijk

In het algemeen lijkt het dat de ANBO-respondenten liever sparen. Zo zegt 74 procent liever te sparen dan te lenen voor een verbouwing aan de woning. En maar liefst 85 procent koopt liever zelf een auto dan er één te leasen. Dat past dan weer helemaal bij hun ideeën over de erfenis: 57 procent prefereert zelf opmaken boven schenken aan de (klein)kinderen.

Categorie:
Provincie: